Vi erbjuder

”Att välja en doula till sin förlossning är den bästa förberedelsen ni som ska föda kan göra”

Nybliven mamma

Vi erbjuder:

 • Doulastöd (församtal, närvaro under förlossningen samt eftersamtal) på svenska, engelska och spanska
 • Förlossningsförberedande samtal och praktisk förberedelse
 • Konsultation över telefon eller Skype (Amning, Spinning babies, skriva förlossningsbrev, undvika medicinsk igångsättning m.m.)
 • Stöd och råd kring vändningsförsök med hjälp av Spinning babies
 • Stödsamtal efter förlossningen
 • Express-doula (ni ringer nära inpå eller under pågående förlossning)
 • Post partum-doulatjänster (stöd i hemmet efter förlossningen med t.ex. amning, hitta rutiner, lära känna barnets signaler osv.)
 • Hjälpmamma (amningsstöd via telefon eller hembesök)
 • Inkapsling, extrakt och avtryck av moderkakan
 • Mamma-bebisyoga och gravidyoga i Bromma (i grupp eller individuellt): http://www.yogapalatset.se
 • Gravidyoga i Tyresö: http://doulasara.se/#yoga

För att öka chanserna för en fin och positiv upplevelse av sitt barns födsel är förberedelserna viktiga. Det förberedande samtal vi har ett par månader innan det beräknade datumet innehåller ca 2 h prat och 1 h praktisk förberedelse med övningar från teknikerna Spinning Babies (SB) och Föda utan rädsla (FUR). SB är en teknik utformad av  barnmorskan Gail Tully och vi är alla utbildade och har praktisk erfarenhet i tekniken. Övningarna i SB stretchar muskler och ligament i bäckenet och livmodern. Den balans som då skapas hjälper bebisen att inta en optimal position och under förlossningen kunna rotera ner i förlossningskanalen.
Sedan vi började praktisera dessa övningar har vi sett att användandet av syntocinon (värkstimulerande dropp) minskat signifikant samt att förlossningens längd förkortats.

För oss är det tydligt var vårt ansvar slutar och var vårdpersonalens arbete tar vid. De allra flesta barnmorskor är väldigt positivt inställda till vår närvaro och vi har doulat på samtliga sjukhus i Stockholm, Södertälje och Uppsala.

Som blivande föräldrar kan ni helt välja på vilket sätt doulan ska stötta under förlossningen och att bara ha samtalen innan brukar minska eventuell rädsla och oro mycket. Att ha en doula närvarande att kunna fråga, rådgöra och bolla saker med bidrar till den viktiga trygghet som behövs för att kroppen ska vilja föda.

Upplägg, doulabokning:

Uppstart: Ett kort möte då vi ses på t.ex. ett café för att se om personkemin stämmer. Efter det går ni hem och pratar igenom hur ni vill göra. Om ni bestämmer er för att påbörja ett samarbete bokar vi in ytterligare en längre  eller två något kortare träffar. Ett avtal skickas till er och när det är påskrivet är er doula bokad.

Församtal: Beroende på när vi kommer i kontakt med varandra bokas ett eller två församtal in. Vi går igenom era tankar och förväntningar kring förlossningen, pratar om ställningar att föda i, sjukhusets rutiner, krystfasen, amning, förlossningsbrev, smärtlindring, ev. rädslor mm. Träffen/träffarna innefattar också introduktion till verktygen inom Föda utan rädsla och Spinning babies.

Förlossning: När ni tror att någonting är på gång ringer ni er doula. Stöd ges över telefon eller på plats under latensfasen, sedan bestämmer ni tillsammans hur ni vill göra: om ni vill möta er doula hemma eller på förlossningen. Doulans inställelsetid är tre timmar. Doulans mentala, fysiska och praktiska stöd är både till dig som föder och till dig som är med som stödperson och doulan är med er från början till slut.

Eftersamtal: En till två veckor efter förlossningen ses ni med er doula för att prata igenom er upplevelse av förlossningen. Vi pratar amning, rutiner, skötsel eller vad ni nu har behov av. De allra flesta upplever eftersamtalet som ett skönt sätt att samla ihop tankarna och det man minns av sin förlossning.

(Upplägget kan givetvis ändras efter behov)